Human Resources development and research capacity and their impact on economic growth - Karaman-Aksentijević, Nada (Array, 2009)
Cilj ovog rada je uz pomoć komponenti indeksa razvijenosti ljudskih potencijala i komponenti indeksa tehnološkog dostignuća analizirati razvijenost Republike Hrvatske i 110 odabranih zemalja. Metodom ptičje perspektive utvrđena su razvojna zaostajanja Republike Hrvatske u promatranim razvojnim pokazateljima i njihovim komponentama te su dani prijedlozi za njihovo poboljšanje. Također, regresijskom analizom utvrđen je utjecaj analiziranih pokazatelja i njegovih komponenti na ekonomski rast Republike Hrvatske i odabranih zemalja. Navedene su moguće smjernice napretka pojedinih komponenti. Rezultati istraživanja dokazuju da indeks razvijenosti ljudskih potencijala nije dovoljan u analizi gospodarske razvijenosti te da postoji očekivana povezanost između osposobljenih ljudskih potencijala, koji čine tehnološki napredak mogućim, i ekonomskog rasta zemlje. S obzirom na primjenom modela utvrđenu vezu između porasta indeksa razvijenosti ljudskih potencijala, istraživačkih kapaciteta, učinkovitosti tehnologije i inovacija te sposobnosti apsorpcije znanja i tehnologije na gospodarski rast, Hrvatska mora ulagati dodatna sredstva u povećanje ljudskog kapitala i produktivnosti rada da bi smanjila razvojna zaostajanja.