Causality between economic growth and energy consumption in Croatia - Gelo, Tomislav (Array, 2009)
Glavni cilj rada je istražiti vezu između gospodarskog razvoja i potrošnje energije u Hrvatskoj. Ovaj rad istražuje kauzalni odnos između bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ukupne potrošnje primarne energije u Hrvatskoj. Analizirano razdoblje je od 1953. do 2005. godine. U radu su korišteni Grangerov test kauzalnosti, VAR model i unit root test. Vremenske serije ekonomskih i energetskih varijabli često imaju problem nestacionarnosti koje se kointegracijom pretvaraju u stacionarne. Koristeći navedene modele i testove u radu je pokazano da bruto domaći proizvod utječe na potrošnju primarne energije a ne da potrošnja primarne energije utječe na bruto domaći proizvod odnosno da porast BDP-a utječe na porast primarne potrošnje energije a ne da porast primarne potrošnje energije utječe na rast BDP-a. Zaključak dobivenog VAR modela je da su primarna potrošnja i konstanta nesignifikantne varijable a da je bruto domaći proizvod signifikantna varijabla.Osnovni zaključak VAR modela je da rast GDP-a od 1% u razdoblju t-1 utječe na rast primarne potrošnje od 0,509% u razdoblju t