Ekologija, domaćini i vektori bakterije Francisella tularensis - Semić, Vildana (Array, 2009)
Francisella tularensis aerobna je, nesporogena, gram-negativna fakultativna unutarstanična bakterija koja u ljudi i životinja uzrokuje smrtonosnu bolest tularemiju. Francizele mogu preživjeti mjesecima na niskoj temperaturi, u vodi, blatu ili leševima životinja. Ako se pohrane na -70˚C ili se liofi liziraju, virulenciju mogu zadržati godinama. Također mogu preživjeti zagrijavanje na temperaturama od 42 – 65˚C, te u hrani i vodi za piće. F. tularensis je unutarstanični parazit i sposobna je inficirati veliki broj staničnih tipova od kojih su glavni makrofagi za razmnožavanje in vivo. Postoje četiri podvrste F. tularensis: tularensis (tip A), holartica (tip B), mediasiatica i novicida. F. tularensis tip A nalazi se samo u Sjevernoj Americi i uzročnik je visoko virulentan. F. tularensis tip B je manje virulentan za zečeve, ali i za ljude, a postoji u Sjevernoj Americi i Europi. F. tularensis subsp. holartica je manje virulentna, osobito za ljude jer je diseminacija sporija i uzrokuje lakši oblik bolesti. F. tularensis subsp. mediasiatica ima jedinstvene biokemijske osobine i izolirana je samo u Kazahstanu i Turkmenistanu u središnjoj Aziji, te pokazuje virulenciju za organizme slične kao F. tularensis tip B