Sveci zaštitnici glave i zaštitnici od glavobolje u kršćanskoj tradiciji - Škrobonja, Ante (Array, 2009)
Evidentirati svece kojima se u kršćanskoj tradiciji pripisuje moć zaštite glave i zaštite od glavobolje te objasniti njihov odnos ili simboličko značenje. Šest je primjera na kojima se vidi povezanost njihove mučeničke smrti koja je u četiri slučaja povezana s odrubljivanjem glave nakon mučenja (Apolonija, Dionizije, Eustorgije, Pankracije). Troje je bolovalo od kronične teške glavobolje koju je uspješno nadvladavalo snagom vjere (Franjo Asiški, Katarina Sijenska i Marija Magdalena de´Pazzi). U četiri slučaja riječ je o karizmaticima koji su sugestijom liječili glavobolju ili su od nje izliječili poznate osobe, poput Crijake, Ubalda, Udalrika i Vinka Fererskog. Nije poznato zašto se sv. Anastaziju uvrštava u ovu skupinu svetih zaštitnika. Izloženi primjeri govore o tome kako interdisciplinarni pristup sakralnoj umjetnosti i tradiciji dovodi do brojnih drugih saznanja koja prelaze okvire religijskih poruka. U ovom slučaju pridonose povijesti medicine u najširem smislu