Alzheimerova bolest : od molekularnog mehanizma do rane dijagnoze - Malnar, Martina (Array, 2009)
Alzheimerova bolest (AB) najčešći je oblik demencije. Iako je prošlo već sto godina od otkrića bolesti kao i otkrića glavnih patoloških lezija u mozgu bolesnika s AB, senilnih plakova i neurofibrilarnih snopića, još uvijek ne postoji primjerena terapija koja bi liječila bolest, usporila njenu progresiju ili spriječila njezin nastanak. S obzirom na to da promijenjen metabolizam prekursora proteina amiloid-β (APP) i promijenjena razina peptida amiloid-β (Aβ) predstavljaju glavni uzrok nastanka Alzheimerove bolesti, razumijevanje njihovog mehanizma nastanka i razgradnje važno je za razvoj novih oblika liječenja ove bolesti. Razvoj novih dijagnostičkih metoda koje će omogućiti rano i točno otkrivanje AB stoga je izuzetno važan. Sada je dala najbolje rezultate te je pokazala da se ovim testom mogu diferencijalno dijagnosticirati osobe s AB, kao i nedementne osobe te osobe s blagim kognitivnim poremećajem koje će u budućnosti napredovati u AB, stoga je cilj istraživanja biomarkera utvrditi promjene koje će otkriti AB u njenoj najranijoj fazi. Nadamo se da će različiti aspekti istraživanja Alzheimerove bolesti pridonijeti razvoju novih oblika liječenja i/ili prevencije ove još uvijek neizlječive bolesti