Imunogeničnost agregata terapeutskih proteina - Mijić, Ivana, kemičarka (Array, 2009)
S obzirom na to da ima brojne nepoželjne učinke koji uključuju smanjenje aktivnosti, promijenjeno vrijeme poluživota u organizmu te povećanu imunogeničnost, agregacija proteina predstavlja značajan problem kod administracije biofarmaceutika. Čimbenici koji uzrokuju agregaciju proteina mogu biti strukturne karakteristi ke proteina (interni čimbenici) ili okolišni uvjeti (eksterni čimbenici). Proteinska agregacija jedan je od najviše proučavanih faktora imunogeničnosti terapeutskih proteina, ali usprkos tome do danas nije u potpunosti razjašnjen mehanizam kojim agregati terapeutskih proteina izazivaju imuni odgovor. Pokazano je, međutim, kako ključnu ulogu u stvaranju imunološkog odgovora ima multi merno predočavanje antigena, kao i njegove konformacijske promjene. Kako bi se osigurao razvoj sigurnog i efikasnog proteinskog terapeutika u smislu nepoželjnih čimbenika koje izaziva proteinska agregacija, potrebno je osigurati analitičke metode za karakterizaciju i kvantifikaciju agregata. Kvantifikacija agregata je nerijetko iznimno zahtjevna, što je povezano s činjenicom da se agregati mogu pojavljivati u mnogim i različitim oblicima