Analiza farmaceutskih peptida spektrometrijom masa - Horvatić, Anita, kemičarka (Array, 2009)
Peptidi su aktivni regulatori i prenositelji informacija, što ih čini zanimljivim za farmaceutske svrhe. Mnogo je načina proizvodnje pepti da za komercijalnu farmaceutsku upotrebu, ali je najčešće korišten način sinteze onaj na krutom nosaču, što u konačnici omogućava sigurnost proizvoda. U farmaceutskoj industriji tekućinska kromatografi ja i spektometrija masa primjenjuju se kao odvojene ili pak kao vezane tehnike za kvanti tati vne analize, karakterizaciju onečišćenja, u strukturnim analizama pepti da te prilikom analize modifi kacija proteina. MALDI i ESI su primarne ionizacijske metode za prevođenje nehlapljivih biomolekula poput, primjerice, pepti da i proteina u plinovitu fazu. ESI se često koristi kao poveznica između tekućinske kromatografi je ili kapilarne elektroforeze i spekrometrije masa (konti nuirana analiza). Što se ti če diskonti nuirane analize, najčešće se koristi spektrometar masa MALDI-TOF. Navedena tehnika pogodna je za analizu pepti da netopljivih u vodenim fazama. Tehnikom MALDI moguće je analizirati digesti jom pocijepane i pročišćene uzorke proteina koji su prethodno razdvojeni metodom gelelektroforeze ili uz pomoć kapilarne zonske elektroforeze