Dobrobit mliječnih krava - Ostović, Mario (Array, 2008)
Selekciju krava na visoku mliječnost istodobno je pratila nužna promjena njihove sredine. Međutim, postavlja se pitanje u kojoj mjeri okoliš u kojem se uzgajaju mliječne krave nadilazi granicu njihovih prilagodbenih sposobnosti, što nameće određene probleme dobrobiti krava, a samim time i profitabilnost cjelokupne proizvodnje. Krave su društvene životinje koje žive unutar hijerarhijski uređenih društvenih zajednica. Intenziviranjem proizvodnje njihova društvena struktura je preoblikovana. Unatoč tomu, krave su zadržale određene oblike vladanja, važne u kontekstu dobrobiti i treba ih uzeti u obzir prilikom organizacije uzgoja. Neovisno o sustavu držanja, kravama je neophodno osigurati povoljne zoohigijenske uvjete smještaja, pri čemu posebnu pozornost treba posvetiti udobnosti ležišta. Planski osmišljen hranidbeni program dio je svake proizvodnje. Stoga pri sastavljanju obroka treba povesti računa o fiziološkim karakteristikama krava kao preživača i specifičnim potrebama za hranjivim tvarima u smislu visoke proizvodnje mlijeka. Mastitisi danas predstavljaju glavni problem dobrobiti mliječnih krava, a i skupinu ekonomski najznačajnijih bolesti u intenzivnoj proizvodnji, uzrokujući prijevremeno izlučivanje krava iz uzgoja. Sprečavanje mastitisa temelji se na odgovarajućoj higijeni vimena, uz redovitu higijenu i kontrolu ispravnosti rada muznih uređaja. Laminitisi su također jedan od važnijih problema dobrobiti. Uzroci njihove pojave prvenstveno su nepovoljni uvjeti smještaja i neodgovarajuća njega životinja, posebice papaka. Osnovna mjera pri njihovom liječenju svakako je rano dijagnosticiranje bolesnog stanja. Mliječne krave zahtijevaju primjeren okoliš, koji će osigurati optimalne uvjete za zadovoljenje njihovih fizioloških i etoloških potreba. Takvi uvjeti omogućit će održanje zdravlja, dobrobiti te očekivanu proizvodnju i kakvoću mlijeka