Higijena, dobrobit i ponašanje nesilica smještenih u klasičnim kavezima i alternativnim sustavima držanja - Vučemilo, Marija (Array, 2008)
U radu je prikazano istraživanje dva sustava smještaja nesilica za proizvodnju konzumnih jaja, klasični i alternativni (aviarij) s posebnim osvrtom na higijenu zraka, dobrobit i ponašanje neslica. Higijenska kakvoća zraka u alternativnim sustavima držanja značajno je lošija u odnosu na konvencionalne sustave glede sadržaja bakterija, gljivica, prašine i endotoksina. Što se tiče dobrobiti i zadovoljenja bihevioralnih potreba alternativni sustavi odnosno aviariji su prihvatljiviji, međutim ovi sustavi s higijenskog stajališta ne zadovoljavaju s obzirom na veći broj zaprljanih i polomljenih jaja, kao i povećanu mogućnost izbijanja bolesti