Effects different transport period and mixing of groups on meat quality of Simmental bulls - Marenčić, Dejan, agronom; Ivanković, Ante, agronom; Pintić, Vinko; Horvat-Marković, R.; Horvat, M., agronom; Konjačić, Miljenko; Kelava, Nikolina, inženjerka agronomije (2009)
Proizvođači junećega mesa proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno zbog učestalije pojave tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost utjecaja dužine transporta i miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 simentalske junadi u dobi od 18 do 20 mjeseci. Mjerenje konačne pH vrijednosti i boje mesa vršena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilis. Samo je 45% trupova imalo vrijednost kpH u poželjnom intervalu. Istraživanjem nije utvrđen značajan utjecaj dužine transporta na pokazatelje kakvoće junećih trupova. Miješanje grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou ima značajan utjecaj na kakvoću junećih trupova (p<0.001). Utjecaj miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom može se smatrati jednim od glavnih uzročnika stresa odgovornog za pojavu DFD junećega mesa
Bibliografija: 29 jed
Sažetak
Keywords: Bikovi -- Simentalska pasmina -- Juneće meso -- Miješanje grupa bikova -- Trajanje transporta -- Kakvoća mesa -- pH-vrijednost -- Boja mesa -- Fizikalno-kemijska svojstva