Vanjština dalmatinske pramenke - Širić, Ivan, inženjer agronomije (Array, 2009)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi odlike vanjštine i razvijenosti tjelesnog okvira ovaca i ovnova dalmatinske pramenke. U tu svrhu su na području Zadarske i Šibensko-kninske županije provedene komisijske prosudbe vanjštine i pojedinačna mjerenja ovaca različite dobi, spola i tjelesne razvijenosti. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 626 grla, od toga 93 šilježice prosječne dobi 12 mjeseci, 103 mlade ovce u dobi između 2 i 3,5 godine, 420 odraslih ovaca u dobi iznad 3,5 godina te 10 ovnova. Ocjenjivanje se sastojalo od subjektivne komisijske prosudbe vanjštine, procjene dobi ovaca po zubima, uzimanja pojedinačnih tjelesnih mjera Lydtinovim štapom i mjernom vrpcom te vaganja. Mjerenja su obuhvaćala utvrđivanje visine do grebena, dužine trupa, širine, dubine i opsega prsa, opsega cjevanice te tjelesne mase grla. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni primjenom procedure MEANS statističkog paketa SAS (2001). Prosječna visina grebena odraslih, tjelesno potpuno razvijenih ovaca dalmatinske pramenke bila je 57,77 cm, dužina trupa 64,88 cm, širina prsa 17,82 cm, dubina prsa 28,44 cm, opseg prsa 81,8 cm, opseg cjevanice 7,51 cm i tjelesna masa 38,56 kg. Prema utvrđenim podatcima dalmatinska pramenka se svrstava u sitnije ili mediteranske pasmine ovaca. Šilježice su imale u prosjeku 94,85% visine grebena i 95,29% dužine trupa odraslih ovaca te 81,56% završne tjelesne mase. Utvrđen je značajan utjecaj spola na razvijenost tjelesnog okvira dalmatinske pramenke pa su ovnovi bili znatno razvijeniji od ovaca