Dometi sistematskog tumačenja u pravu. - Harašić, Žaklina (2009)
Sistematsko tumačenje izvodi značenje neke odredbe iz pravnog sistema. Kako ni pojam pravnog sistema nije jednoznačan, to onda i sistematsko tumačenje ima različite aspekte, pa se tako mogu razlikovati - argument terminološke stalnosti, topografski argument, argument pravnih načela i argument zakonitosti, konceptualno-sistematski argument, itd. Osim raznih interpretativnih postupaka koje čine sistematsko tumačenje, autorica analizira i tehnike za upotpunjavanje pravnog sistema kojima bi se otklanjale pravne praznine, rješavale proturječnosti, te umanjivale neodređenosti sistema. Sistematsko tumačenje upotrebljava se komplementarno s ostalim metodama tumačenja / argumentima, s tim da se prednost daje ciljnom tumačenju
Bibliografske bilješke uz tekst
Abstract
Keywords: Pravni sustav -- Sistematsko tumačenje