Ekonomska ocjena ulaganja u promijenjenu tehnologiju pčelarenja u obiteljskom gospodarstvu - Grgić, Zoran, agronom (Array, 2009)
U ovom radu su ispitana ekonomska i proizvodna obilježja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi pčelarskom proizvodnjom, u razdoblju od 2003.-2008. godine. Glavni izvor podataka su poslovne knjige gospodarstva, čiji podaci su bili osnova za procjenu glavnih činitelja ekonomske uspješnosti, procjenu opravdanosti ulaganja u sustav selenja pčelinjih zajednica i povećanje asortimana proizvoda na gospodarstvu. Predstavljena su dva modela ulaganja u kojem je na jednom zadržan stacionarni način pčelarenja dok je u drugom modelu predstavljen prelazak na seleći način pčelarenja. Investicija za prvi model iznosi 55.860 kuna, a za drugi model 119.020 kuna. Ekonomski pokazatelji govore da se stabilnim načinom pčelarenja ne mogu ostvariti povoljni ekonomski uvjeti, a glavni razlog tome su pašni uvjeti koji određuju proizvodnju kilograma meda po košnici. Selenjem pčelinjih zajednica se jedino može utjecati na pašne prilike i tako proizvesti prosječno 60 kg meda po košnici