Ekološka proizvodnja zemalja srednje Europe - Vrdoljak, Marija, agronom (Array, 2009)
Ekološka proizvodnja model je poljoprivredne proizvodnje u zemljama razvijenog gospodarstva, s naglaskom na zaštitu okoliša, potrošača, izvorne genotipove i dobrobit životinja. Potrošači razvijenog gospodarstva sve veći naglasak stavljaju na kakvoću, sljedivost i sigurnost proizvoda. Zadnja dva desetljeća sve se veći broj poljoprivrednika u zemljama srednje Europe preusmjerava na ekološku proizvodnju, no njena zastupljenost je različita. S obzirom na raspoložive prirodne resurse, ekološka proizvodnja u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena, što je posljedica nedovoljne pripremljenosti proizvođača i potrošača na ovaj način proizvodnje. S ciljem poticanja i unapređenja ekološke proizvodnje u Hrvatskoj neophodno je osigurati primjenu postojeće legislative u praksi, osigurati adekvatan ekološki nadzor, kontinuirano promicati ovaj način proizvodnje i pripremiti proizvode za tržište kako tehnološki tako i markentiški. Uz adekvatne državne poticaje, osobito na području od posebne državne skrbi, na kojima postoje značajni prirodni resursi, neophodno je osigurati primjenu odgovarajuće tehnologije