Prvi nalaz i morfološke osobitosti prirodnog hibrida Rutilus rutilus x Abramis brama u vodama Bosne i Hercegovine - Adrović, Avdul (Array, 2009)
U hidroakumulaciji Modrac kod Tuzle (Bosna i Hercegovina) prvi je put utvrđena prisutnost prirodnog hibrida bodorke i deverike. Na uzorku od 54 jedinke analizirane su morfološke i merističke karakteristike i ihtiomasa. Za svaku su karakteristiku utvrđeni raspon variranja i srednja vrijednost. Razmjeri pojedinih dijelova tijela izraženi su u postocima u odnosu na totalnu dužinu tijela. Od merističkih karakteristika ispitani su broj negranatih i granatih zraka u dorzalnoj, analnoj, prsnoj i trbušnoj peraji, broj ljusaka u bočnoj liniji, broj branhiospina na prvome škržnom luku i broj škržnih zuba. Strukturu populacije hibrida po spolu činila su 42 mužjaka i samo 12 ženki. U dobnoj strukturi ženki dominiraju jedinke dobi 7+ (5 jedinki), 5+ (3 jedinke), dok je iz dobnih klasa 2+, 3+, 4+ i 6+ bila prisutna samo po jedna jedinka. U dobnoj strukturi mužjaka prisutne su jedinke u dobi od 2+ do 7+, uz dominaciju jedinki u dobi 5+ (13 jedinki), dok je najmanje bilo jedinki u dobi 2+ (2 jedinke). Utvrđeno je da jedinke hibrida intenzivno rastu do dobi 4+, a onda nastupa stacionarna faza rasta, karakteristična za oba spola