Korelacija vrijednosti inicijalne vidne oštrine i vidnih evociranih potencijala kod bolesnika s optičkim neuritisom sa znakovima demijenilizacije i bez njih - Galetović, Davor (Array, 2009)
Idiopatski opticki neuritis predstavlja idopatsku upalu vidnoga živca koja se može razviti odvojeno ili u kontekstu rasprostranjene demijelinizirajuće bolesti. Dijagnoza klinički definirane multiple skleroze zahtjeva najmanje dvije odvojene epizode neurološke simptomatologije, kao i dvije anatomski i vremenski odvojene lezije demijelinizacije. Zbog toga je magnetska rezonanca mozga najznacajniji čimbenik kod donošenja dijagnoze multiple skleroze. Cilj rada bio je utvrditi povezanost inicijalne vidne oštrine i vrijednosti vidnih evociranih potencijala (VEP) kod bolesnika s kliničkim nalazom optičkog neuritisa (ON) sa simptomima demijelinizacije i bez njih, te evaluacija terapije i prognoze u smislu povećanog rizika za nastanak multiple skleroze. U ovu smo retrospektivnu studiju ukljucili 56 bolesnika hospitalizarnih na Klinici za ocne bolesti KBC Split u razdoblju od 1. sijecnja 2004. do 31. prosinca 2007. godine. Kriterij za ukljucivanje je bila klinička slika akutnog optickog neuritisa. Vidna oštrina ispitivana je pomoću Snellenovih optotipa. Medu ostalim pretragama izvršeno je snimanje vidnih evociranih potencijala (VEP) i magnetne rezonance (MR) mozga