Mastocitoze u djece - Kuljiš, Dubravka (Array, 2009)
Mastocitoza je rijetka bolest karakterizirana povećanim stvaranjem i nakupljanjem tkivnih mastocita. Klinička slika ovisi o mjestu nakupljanja mastocita, o degranulaciji mastocita i oslobađanju medijatora. Urtikarija, crveno-smeđe makule, papule i plakovi mogu se javiti po čitavom tijelu, naročito na trupu. Mastocitoza u dječjoj dobi je najčešće benigna bolest prezentirana nakupljanjem mastocita u koži i ne zahtijeva terapijsku intervenciju. Ucestalost mastocitoze u našoj kliničkoj patologiji je 0,06%. Analizirali smo simptome i kliničku sliku kod 10 bolesnika, kod kojih je klinicki i patohistološki dokazana mastocitoza. Kod svih 10 bolesnika, osam djecaka i dvije djevojcice, naden je samo kožni oblik bolesti bez zahvaćenosti organa ili sistemnih znakova oslobađanja medijatora iz mastocita. Dijagnoza je postavljena u dojenackom razdoblju, a prosjecna dob bila je 3,5 mjeseca (raspon 0-9 mjeseci). Nalaz koštane srži, biokemijske i ultrazvučne pretrage parenhimnih organa bile su uredne. Deset godišnje praćenje naših bolesnika pokazalo je da su simptomi bolesti kod svih bolesnika polako i spontano nestajali, te djeca nisu imala potrebe za liječenjem