A process model of maritime insurance - Pavlić, Mile (Array, 2009)
U ovom radu prikazan je prijedlog modela procesa prodaje P&I pomorskog osiguranja. Specifičnost ovakvog oblika osiguranja odnosi se na suradnju osiguravajućeg društva s „P&I klubovima“ koji osiguravaju odgovornost brodara. Prikazan je dijagram dekompozicije procesa prodaje P&I osiguranja s aspekta osiguravajućeg društva. Opisan je proces prodaje osiguranja. Za specifikaciju procesa su korištene metode: Work flow, Activity flow i Data flow dijagram. U prve dvije metode vidljivi su smještaj procesa po organizacijskim dijelovima osiguravajućeg društva i vanjskih poslovnih organizacija. Na dijagramu toka podataka prikazani su procesi i tokovi podataka među njima neovisno o tome gdje se i tko ih izvodi. Ovakav model je osnova za izgradnju informacijskog sustava