Road congestion generated by distribution centres in European port regions : risks and opportunities of the development of hybrid logistics - Torbianelli, Vittorio Alberto (Array, 2009)
Sagraditi skladište za poslove logističke distribucije u području luke donosi tom području ekonomske prednosti, ali može imati i negativne posljedice na cestovni promet stvarajući gužvu u prometu. Na kraju krajeva, to se može protumačiti iI kao gubitak vremena za radnike koji voze po glavnim prometnim cestama lučkih središta, pa čak biti i destimulativno za određivanje lučkih aktivnosti unutar luka. U ovom će se članku najprije opisati slučaj zakrčenosti ceste zbog lokacije mnogih Europskih distribucijskih centara (EDC) u Rotterdam-u, a zatim će se analizirati da li rasprostranjenost novih modela "hibridne logistike" (npr. korištenje i centraliziranih skladišta unutar područja luka iI regionalnih skladištau unutrašnjosti), koju su nedavno obradili neki stručnjaci, može ubuduće negativno utjecati na zakrčenost cesta u europskim lučkim središtima. Zaključak do kojeg se u ovom radu došlo jeste činjenica da, suprotno onome što neki istraživači pretpostavljaju, novi modeli hibridne logistike modu stvarno imati pozitivan učinak na smanjenje zakrčenosti cesta u lučkim središtima ukoliko su intermodalni transportni sustavi od luka do unutrašnjosti pravilno integrirani unutar mreže distribucijske logistike, i to kako politikom koja podupire i koordinira intermodalni transport od mora do kopna, a kojeg trebaju organizirati lučke organizacije, tako i stvaranjem terminala na kopnu koji mogu osigurati prostor za distribucijske centre