Criteria for selecting a location for a port of nautical tourism - Kovačić, Mirjana, inženjerka pomorskog prometa (Array, 2009)
Pregledno i sustavno u radu su izneseni rezultati istraživanja "Kriteriji za odabir lokacije luke nautičkog turizma", koje je provedeno tijekom 2006/2007 godinu. Svrha istraživanja bila je, definirati prostorne mogućnosti i ograničenja te predložiti kriterije radi optimalnog odabira lokacije i sadržaja luke nautičkog turizma. Postavljeni su opći i poseban cilj istraživanja koji obzirom na problem istraživanja zahtijevaju primjenu višekriterijske analize za izbor bitnih kriterija pri utvrđivanju lokacije i sadržaja luke nautičkog turizma. Suvremeno odlučivanje u svezi gospodarskog korištenja pomorskog dobra, zahtijeva integralno upravljanje morskim i obalnim okolišem radi očuvanja prirodnih resursa. Kako se radi o složenom problemu s više dominantnih kriterija, sustavni pristup njegova rješavanja zahtijeva primjenu metoda višekriterijske analize u cilju optimiziranja rješenja. Temeljem provedenog istraživanja i rezultata analize ekspertnih mišljenja, autori definiraju bitne kriterije i rangiraju ih po njihovoj važnosti. Utvrđen je težinski koeficijent za svaki pojedini kriterij te definiran stupanj preferencije modela optimizacije izbora lokacije i sadržaja luke nautičkog turizma. Provedeno istraživanje ukazuje na važnost sustavnog poimanja i prihvaćanja integralnog upravljanja morskim i obalnim okolišem kao čimbenikom održivog razvoja