Managing risks and threats in global logistics chains - Veselko, Gregor (Array, 2009)
U usporedbi s lancima lokalne logistike, lanci globalne logistike su u većoj mjeri izloženi rizicima i opasnostima. Razlozi zbog kojih dolazi do sve većeg izlaganja lanaca globalne logistike rizicima i opasnostima mogu se prvenstveno naći u njihovoj strukturi i u području njihovog djelovanja. Lanci globalne logistike šire se kroz mnogobrojne države i kontinente, uključujući pri tome i različite karike. Ti rezultati, u želji da koordiniraju između velikog broja karika, pokrivaju veće geografske udaljenosti i koriste bezbroj prijevoznih sredstava. Istina je, međutim, da lanac logistike, koji nije u stanju osigurati siguran i neprekidan protok robe, ne može učinkovito poslovati i postići tražene ciljeve. Stoga je prvi korak koji vodi ka uspješnom lancu globalne logistike spoznaja o postojanju veza između svih lanaca logistike s potencijalnim rizicima i opasnostima, a koji se pojavljuju u globalnom poslovanju, dok stjecanje čitavog niza znanja i vještina, pomoću kojih tvrtke mogu učinkovito i uspješno upravljati rizicima i opasnostima unutar samog lanca, predstavlja sljedeći korak. Dok mogućnost upravljanja rizicima i opasnostima unutar lanca logistike postaje sve zahtjevnije, uputno je detaljnije analizirati problem sigurnosti lanca logistike, te ispitati važnost njegovog osiguranja za učinkovit rad lanaca logistike u globalnom poslovanju. Najbitnije je prikazati metode kojima se karike lanca logistike mogu poslužiti kako bi smanjile rizike i osigurale veću sigurnost poslovanja, budući da siguran lanac logistike olakšava stvaranje obostranog povjerenja među poslovnim partnerima, promovirajući na taj način povećanu učinkovitost i uspješnost u poslovanju. Na kraju, upravljanje ovim područjem pokazalo se kao izvrstan početak za stjecanjem konkurentske prednosti, kako za individualne lance logistike tako i za njihovo poslovanje