A way of modelling the port operations - Hess, Svjetlana (Array, 2009)
Glavni cilj modeliranja prometnog sustava je uspješno poslovanje i kontinuirano istraživanje mogućnosti za njegovo poboljšanje. Primjenom modela predloženog u ovom radu mogu se dobiti korisni rezultati potrebni za uspješno upravljanje lučkim sustavom. Ovi bi rezultati trebali usmjeriti menadžere u luci na donošenje odgovarajućih odluka u cilju poboljšanja poslovne efikasnosti i povećanja konkurentnosti luke. Model se temelji na teoriji općih sustava. Lučki sustav može se predstaviti kao fizički sustav koji tijekom vremena mijenja stanja na slučajan način, tj. prelazi iz jednog stanja u drugo pod utjecajem slučajnih čimbenika koji se ne mogu unaprijed predvidjeti. Ovdje je sustav "usluživanje broda na pristanu" definiran sa skupom elemenata i veza između njih, odnosno UC-strukturom. Nadalje, identificirana su stanja i prijelazi između stanja, zajedno sa shemom ST-dijagrama.