Usporedba brodskih porivnih elektromotora - Vučetić, Dubravko; Turković, Damir, inženjer brodogradnje (2009)
U radu su definirani i objašnjeni utjecajni čimbenici za evaluaciju brodskih porivnih elektromotora kao što su: stupanj korisnosti, duljina, promjer, težina, faktor snage, cijena, pouzdanost, tolerantnost na kvarove, obim i jednostavnost održavanja, kompatibilnost s pretvaračima frekvencije, otpornost na klimatske uvjete, koroziju, vibracije i udarce. Na toj osnovi su analizirane prednosti i nedostaci asinkronih i sinkronih motora u komercijalnoj primjeni. Od sinkronih motora uzeti su u obzir klasični sa četkicama, beskontaktni s uzbudnim namotima i najmoderniji s permanentnim magnetima. Motori su analizirani iz aspekta primjene u podtrupnim porivnicima, odnosno fiksne ugradnje u trup broda. Zaključeno je da su za ugradnju u podtrupne porivnike najbolji sinkroni motori s permanentnim magnetima, ali da kod manjih snaga, uglavnom zbog znatno niže cijene, može biti isplativa i primjena asinkronih kaveznih motora. Među elektromotorima za ugradnju u trup broda, su za vrlo velike snage trenutačno još uvijek najpovoljniji klasični sinkroni motori s uzbudnim namotima i četkicama, a za manje snage asinkroni kavezni motori u kombinaciji s reduktorom
Bibliografija: 16 jed
Summary
Keywords: Brodski porivni elektromotori -- Električna propulzija -- Sinkroni motori -- Asinkroni motori