Disaster recovery and business continuity in port community systems - Tijan, Edvard (Array, 2009)
Rad predstavlja strukturnu analizu objedinjenog sustava informatičko-telekomunikacijske razmjene poruka i podataka u lučkom okruženju (PCS-Port Community System), kao i glavnih sudionika u sustavu, internih i eksternih, koji sudjeluju u lučkim poslovnim aktivnostima. Definirana je tipična informacijska i telekomunikacijska infrastruktura PCS-a, s glavnim izazovima prilikom uvođenja sustava. Značajan naglasak je stavljen na informacijsku sigurnost unutar PCS-a, što predstavlja čvrst temelj za uvođenje koncepta i modela integralne sigurnosti. Zaključno, dvije često zanemarene poslovne funkcije su detaljno definirane: oporavak od katastrofe (disaster recovery) i upravljanje kontinuitetom poslovanja (business continuity management), kao i zahtjevi za kreiranjem robusnog plana kontinuiteta poslovanja. Cilj takvog plana je osigurati rad PCS-a u slučaju katastrofe ili predviđenog prekida u skladu s analizom sustavnih rizika informacijsko-telekomunikacijskog sustava u lučkom okruženju