Sudbina brika Romana - Miljević, Helena (Array, 2009)
Razotkrivanjem sudbine brika Romana u radu se nastoji ukazati na sudbine sličnih jedrenjaka koji su plovili svjetskim morima sredinom 19. stoljeća te rasvijetliti dio pomorske prošlosti grada na Rječini. Pritom se koristila metoda studija slučaja, deskriptivna metoda, metoda analize i sinteze, komparativna metoda i statistička metoda. Posebna je pozornost posvećena zavjetnoj slici i novinskom članku - povijesnim izvorima koji bacaju svjetlo na ovu problematiku sa svim svojim mogućnostima i ograničenjima. Utvrđeno je da novinski članak utemeljen na pouzdanom izvoru može donijeti obilje različitih informacija o plovidbenoj ruti, vrsti tereta, načinu i uvjetima ukrcavanja, konzularnoj službi te uzrocima i detaljima nesreće. No, dok se vijesti iz novina svojim sadržajem mogu bitno razlikovati i u kvantitativnom i u kvalitativnom pogledu, zavjetne su slike 19. stoljeća, zbog svoje standardizirane forme, u informacijama koje donose bitno ujednačenije. One uz detalje o nesreći (kada, gdje, zašto) redovito svjedoče i o izgledu broda, načinu plovidbe, pripadnosti, kapetanu, jeziku, običaju zavjetovanja i zavjetnog darivanja te izgledu zavjetne slike - ex vota