Genre features of damage reports - Dževerdanović, Milena (Array, 2009)
Tijekom posljednjeg desetljeća, stilistička analiza je opsežno primijenjivana u uspostavljanju konvencionalnih diskursnih obrazaca raznih vrsta tekstova. Umjesto da identificiraju gramatičke osobine određenog teksta, stilistički analitičari se uglavnom fokusiraju na istraživanje institucionalnog okruženja u kojem se određeni stil generira. Tipični stilovi ugrađeni u pomorsku diskursnu zajednicu već su identificirani (brodski dnevnik, izvještaji stroja, formuliranje teleksa, životopis). Ipak, nedostatak intertekstualnog znanja je evidentan, tj. objašnjenje kako ovi osobiti stilovi koreliraju sa stvarnim (pomorskim) okruženjem. U tom svjetlu, u ovom radu se primjenjuje stilistički pristup u empirijskoj analizi izvješća o oštećenju napisanih od strane pomorskih nadzornika. Primjenom deduktivne metode, analiza polazi od makrostrukturalne razine teksta ka analizi njihovih karakterističnih elemenata (mikrostruktura). Zbog nedostatka prostora, od 20 analiziranih tekstova koji čine analizirani uzorak, u radu je u cijelosti ilustrirano jedno izviješće