Airborne fungi in a dairy barn with emphasis on microclimate and emissions - Matković, Kristina (Array, 2009)
Svrha ovoga istraživanja bila je odrediti brojnost gljivica u zraku staje za muzne krave i njezinom neposrednom okolišu da bi se mogle postaviti granične vrijednosti sukladno s preporukom stručnjaka EU o zračnim onečišćenjima iz životinjskih nastambi. Uzorci zraka u kojem je određivan broj gljivica bili su uzimani uređajem MERCK MAS-100 (MERCK KgaA, Darmstadt) na gotove podloge hranjivoga agara. U isto vrijeme mjerena je temperatura, relativna vlaga i brzina strujanja zraka pomoću uređaja TESTO 400. Mjerenja su obavljana u jutro (7:30), u podne (12:30) i na večer (18:30) jedanput tjedno tijekom dva jesenska mjeseca. U staji su mjerenja obavljana u zoni boravka životinja duž hranidbenoga hodnika, a izvan staje na udaljenostima od 5 m, 25 m i 50 m istočno i zapadno od staje. Izmjerene srednje vrijednosti ukupnog broja gljivica u staji iznosile su 5,85×104 CFU/m3 u jutarnjem terminu, 5.52×S104 CFU/m3 u podnevnom mjerenju te 6.01×104 CFU/m3 u večernjem terminu mjerenja. Izvan staje brojnost gljivica značajno se smanjivala već na 5 metara udaljenosti od staje, na obje strane svijeta, što je dokazano Wilcoxonovim testom ekvivalentnih parova na razini statističke značajnosti P<0,05. Izmjereni mikroklimatski pokazatelji u staji bili su unutar standardnih vrijednosti