Frequency of antimicrobial resistance of E. coli isolates from dairy farms in Trinidad by source and presence of virulence markers - Roopnarine, Rohini (Array, 2009)
Presječno istraživanje provedeno je na 50 farmi mliječnih krava u Trinidadu. Uzorci izmetina krava, teladi i ljudi, te rektalni obrisci pasa bili su pretraženi na prisutnost bakterije E. coli. Pretraženi su bili i skupni uzorci mlijeka iz spremnika za mlijeko te uzorci iz mljekovoda. Za određivanje otpornosti na osam različitih antimikrobnih tvari difuzijskim je postupkom bilo pretraženo 500 izolata. Za dokazivanje tvorbe verotoksina i određivanje termolabilnosti rabljena je VERO stanična kultura, dok su odabrani izolati bili pretraženi lančanom reakcijom polimerazom za dokazivanje gena za verotoksin. Na području Waller je 70,0% (168 of 240) izolata E. coli bilo otporno na jedno ili više antimikrobnih tvari, a na području Carlsen 83,5% (217 of 260) (P<0.001; χ2). Učestalost otpornosti izolata bila je najveća prema streptomicinu (72,7%), a najmanja prema fluorokinolonima (0,2%). Od 130 pretraženih izolata serološke skupine O157, koji su sadržavali gen za verotoksin, proizvodili verotoksin ili termolabilni toksin otporna su bila 104 (80,0%) izolata. Otpornost izolata bakterije E. coli koji su posjedovali markere virulencije mogla bi predstavljati problem u liječenju na farmama mliječnih krava na Trinidadu