Occurrence of phenotypic virulence markers, enteropathogenic serotypes and verocytotoxin production amongst strains of Escherichia coli isolated from non-diarrhoeic dogs in Trinidad - Seepersadsingh, Nadira (Array, 2009)
Istraživanje je poduzeto radi određivanja prevalencije i određenih značajki bakterije Escherichia coli u pasa bez proljeva na Trinidadu. Pretraženi su bili uzorci obrisaka rektuma i izmeta. E. coli bila je izdvojena na eozinmetilensko plavilo agaru. Tvorba hemolizina i sluzi dokazivana je na krvnomu agaru, a fermentacija sorbitola na MacConkey sorbitolskom agaru. Serološka skupina O157 i enteropatogenost dokazani su aglutinacijskim testom pomoću komercijalnih antiseruma, dok su verocitotoksigeni sojevi dokazani testom na staničnoj kulturi VERO. E. coli bila je izdvojena iz 1266 (91,0%) od pretraženih 1391 psa. Statistički značajne razlike ustanovljene su u izdvajanju E. coli (P<0,05; χ2) s najvećom prevalencijom (96,0%) u lovačkih pasa i najmanjom (81,3%) u tornjaka. Od analiziranih 1900 izolata E. coli, 100 (5,3%) je imalo sluzave kolonije, 81 (4,3%) je bio hemolitičan, a 133 (7,0%) izolata nisu fermentirala sorbitol. Razlika je bila statistički značajna (P<0,05; χ2). Od 333 pretražena izolata, 189 (56,8%) ih je pripadalo enteropatogenim (EPEC) serološkim skupinama. Razlika je bila statistički značajna s obzirom na različito podrijetlo pretraženih pasa (P<0,05; χ2). Od pretraženih 558 izolata E. coli, 74 (13,3%) tvorila su verocitotoksin. Može se zaključiti da psi na Trinidadu u kojih nije ustanovljen proljev mogu biti nositelji patogenih sojeve E. coli što predstavlja prijetnju za njihove vlasnike, a taj je nalaz od javnozdravstvenog značenja