Monitoring of early pregnancy and early embryonic mortality by ultrasound and determination of pregnancy-associated glycoproteins and progesterone in cows - Prvanović Babić, Nikica; Tomašković, Antun; Grizelj, Juraj; Kočila, Predrag; Samardžija, Marko, veterinar (2009)
Svrha ovog rada bila je istražiti ulogu trofoblastičnoga proteina (PAG) u fiziologiji rane gravidnosti u goveda kao i mogućnost njegove primjene te ultrazvuka u dijagnostici rane embrionalne smrtnosti. Promatrane su bile 73 krave simentalske pasmine, u dobi od tri do sedam godina, u kojih nisu ustanovljene poteškoće s plodnošću. Sve su držane na pet obiteljskih gospodarstava u Međimurskoj županiji, u uzgojima koji su brojili od osam do 20 krava. Krave su bile podijeljene u tri skupine: gravidne krave (n = 34), krave sumnjive na ranu embrionalnu smrtnost (n = 21) i negravidne krave (n = 18). Na osnovi ultrazvučnih pretraga i laboratorijskoga praćenja razine progesterona i trofoblastičnoga proteina u serumu od 12. do 45. dana nakon UO donijeti su sljedeći zaključci. Na osnovi razine progesterona u serumu moguće je razlučiti gravidne od negravidnih krava, ali nije moguće dijagnosticirati embrionalnu smrtnost. Na temelju razine trofoblastičnoga proteina moguće je sa sigurnošću razlikovati krave kod kojih je nastupila embrionalna smrtnost nakon 16. dana gravidnosti od krava koje nisu postale steone. Embrionalna smrtnost vidljiva je na osnovi znatnoga pada razine trofoblastičnoga proteina u serumu majke, i to 7,5-9 dana nakon uginuća embrija, koliko iznosi i biološki poluživot trofoblastičnoga proteina u prvom mjesecu gravidnosti. Praćenjem razine trofoblastičnoga proteina u serumu moguće je pouzdano dokazati postojanje živoga vitalnoga embrija u maternici steone krave već nakon 24. dana steonosti. U istraživanju je 98% krava u skupini u kojoj je nastupila embrionalna smrtnost izgubilo embrij kad su bile gravidne 17-24 dana što predstavlja kritično razdoblje za preživljavanje embrija
Bibliografija: 14 jed
Sažetak
Keywords: Krave -- Steonost -- Embrionalna smrtnost -- Trofoblastični protein -- Progesteron