Congenital melanoma in a 3-month old bull calf : a case report - Babić, Tomislav, veterinar (Array, 2009)
Opisani su klinički, intraoperacijski i patohistološki nalazi melanoma uočenoga na tromjesečnom muškom teletu. Vlasnik nije primijetio ništa neobično prilikom teljenja, ali je u dobi od devet tjedana opazio oteklinu na samoj Ahilovoj tetivi koja se postupno povećavala. Tijekom operacije uočeno je da su potkožje i tetiva zahvaćeni tumoroznim tkivom. Histološki nalaz upućivao je da je novotvorina melanom pa je stoga prognoza bila suzdržana. Melanomi su rijetki tumori u goveda, često su urođeni, a opisani su u kućnih ljubimaca (npr. u pasa i mačaka) i drugih domaćih životinja (npr. u nekih pasmina svinja i u konja)