Antimicrobial resistance of Enterococcus spp. isolated from livestock in Lithuania - Ruzauskas, Modestas (Array, 2009)
Ukupno je 105 izolata bakterija Enterococcus spp. bilo odabrano kao predstavnici iz različitih uzgoja svinja (n = 25), goveda (n = 46) i peradi (n = 34). Osjetljivost prema antimikrobnim tvarima određivana je na osnovi epidemioloških graničnih vrijednosti. Većina izolata bila je otporna prema linkomicinu (78%), tetraciklinu (65%), flavomicinu (59%) i eritromicinu (55%). Najmanje izolata bilo je otporno prema linezolidu (1%) i tigeciklinu (2%). Šest posto svih pretraženih sojeva bilo je otporno na ciprofloksacin, vankomicin i daptomicin. Izolati iz goveda bili su najčešće otporni na flavomicin (71%), linkomicin (54%), tetraciklin (45%), streptomicin (40%) i eritromicin (40%). Enterokoki izdvojeni iz svinja bili su najotporniji prema tetraciklinu i linkomicinu (92%), eritromicinu (76%), kanamicinu (56%) i streptomicinu (52%). Svi izolati iz peradi bili su otporni prema linkomicinu. Sojevi iz peradi također su bili najčešće otporni prema tetraciklinu (72%), eritromicinu (63%), streptomicinu (50%), flavomicinu (48%) i tilozinu (47%). Međutim svi sojevi izdvojeni iz peradi bili su osjetljivi prema kloramfenikolu, kvinupristinu/dalfopristinu, linezolidu i bacitracinu