The relationship between parasitaemia and anaemia in concurrent Trypanosoma brucei and Haemonchus contortus infections in red fronted gazelles (Gazella rufifrons) - Mbaya, Albert Wulari (Array, 2009)
Odnos između parazitemije i anemije istražen je u crvenočele gazele (Gazella rufifi frons) pokusno invadirane zasebno vrtušcem Trypanosoma brucei i oblićem Haemonchus contortus ili istodobno obim parazitama. Zaraza je bila mnogo teža u gazela s dvojnom invazijom u odnosu na one invadirane jednom vrstom parazita. Prepatentni period kod dvojne invazije iznosio je 2-4 dana za vrstu Trypanosoma brucei, a 6-7 dana za Haemonchus contortus, dok je kod pojedinačne invazije prepatentni period za Trypanosoma brucei bio 7-8, a za Haemonchus contortus 16-17 dana. Ustanovljen je značajni pad vrijednosti volumena koncentriranih stanica (hematokrita) (P<0,05), broja crvenih krvnih stanica i koncentracije hemoglobina što je bilo izraženije kod dvojne infekcije. Sedimentacija eritrocita je također bila značajno (P<0,05) povećana kod dvojne invazije Iz navedenoga se vidi da postoji obrnuti odnos između parazitemije i anemije. Učinci su ipak bili mnogo jače izraženi u gazela istodobno invadiranih obim parazitima nego u onih invadiranih jednom vrstom parazita