Studies on the prevalence of cryptosporidiosis in bovines in organized dairy farms in and around Bangalore, South India - Mallinath, Rekha Hoskere K. (Array, 2009)
Probirnim testom 455 uzoraka goveđih izmetina prikupljenih s pet različitih organiziranih farmi mliječnih krava i veterinarskih bolnica istražena je prevalencija kriptosporidioze u Bangaloru i okolici u Južnoj Indiji. Uzorci izmetina bili su pretraženi Sheatherovom metodom flfl otacije za dokaz oocista. Ustanovljeno je 5,71% pozitivnih na kriptosporidiozu. Na osnovi morfologije i mikrometrije oocista preinačenom metodom bojenja po Ziehl-Neelsenu, bojenjem po Kinyounu i safranin-metilenskim modrilom bile su identificirane vrste Cryptosporidium parvum i Cryptosporidium andersoni. Veća prevalencija i intenzitet kriptosporidioze ustanovljeni su u teladi mlađe od mjesec dana u odnosu na odrasle, a učestalost je također bila veća u životinja s proljevom. Najveća prevalencija ustanovljena je u križane holštajnsko-frizijske pasmine, a potom u pasmine Jersey. Oociste kriptosporidija nisu bile ustanovljene u teladi pasmine Deoni, Surtii i nekih neodređenih pasmina. Kriptosporidioza je bila češća u ženki. Statistički značajna razlika u osjetljivosti na kriptosporidiozu bila je ustanovljena s obzirom na spol, dob i pasminu. Zaključuje se da se kriptosporidioza u goveda u pretraživanom području ne dijagnosticira uvijek te da su supkliničke invazije vjerojatno česte