Age-related antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation in heart muscles of broiler chickens fed with supplementary organic selenium - Milinković-Tur, Suzana (Array, 2009)
Istražen je učinak dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost antioksidativnih enzima i na intenzitet lipidske peroksidacije u srčanom mišiću pilića tijekom tova. Istraživanja su načinjena na pilićima hibridne linije Ross 308 koji su tijekom tova hranjeni standardnim smjesama (kontrolna skupina) i na pilićima kojima je tijekom tova u standardnu smjesu dodano 0,3 ppm organskoga selena (pokusna skupina). Po deset nasumce odabranih pilića kontrolne i deset pilića pokusne skupine žrtvovano je dekapitacijom u dobi od dva, četiri i šest tjedana. Odmah po žrtvovanju životinja uzeti su uzorci srčanoga mišića u kojima su određene aktivnosti glutation peroksidaze (GSH-Px), katalaze (CAT), bakar cink superoksid dismutaze (Cu,Zn-SOD) i manganske superoksid dismutaze (Mn-SOD) te koncentracija reduciranog glutationa GSH) i intenzitet lipidske peroksidacije (TBARS). Tijekom tova pilića utvrđene su značajne razlike aktivnosti antioksidativnih enzima te koncentracija GSH i TBARS kod obje skupine pilića. Po završetka tova, u dobi od šest tjedana, utvrđen je značajan porast aktivnosti GSH-Px, Cu,Zn-SOD i CAT (P<0,001; P<0,001; P<0,05) uz značajno smanjenje Mn- SOD i GSH (P<0,01; P<0,01) u srčanom mišiću pokusne skupine pilića. Istodobno je u srčanom mišiću kontrolne skupine pilića utvrđen značajan porast GSH-Px, Cu,Zn-SOD i TBARS (P<0,001; P<0,001; P<0,01) te značajno smanjenje koncentracije GSH (P<0,05). Značajno viša aktivnost GSH-Px, Cu,Zn-SOD i Mn-SOD (P<0,001; P<0,05; P<0,05) u srčanom mišiću pokusne skupine pilića u dobi od četiri tjedna upućuje na pozitivan učinak organskoga selena, koji u konačnici može rezultirati boljom antioksidativnom zaštitom srčanoga mišića