Determination of Campylobacter spp. in poultry slaughterhouses and poultry meat - Granić, Kornelija (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je utvrditi prisutnost Campylobacter spp. na trupovima peradi u klaonicama peradi i u uzorcima mesa iz klaonica peradi koje je stavljeno u prodaju. Istraživanje je provedeno u proljeće 2007. godine na 5 klaonica peradi na području Međimurske županije. Pregledano je 75 obrisaka mesa peradi, 15 uzoraka vode za hlađenje trupova te 15 uzoraka mesa peradi u prodaji. Ni u jednom uzorku iz klaonice nije ustanovljena prisutnost Campylobacter spp. Kod 10 uzoraka mesa peradi iz prodaje ustanovljene su vrste Campylobacter jejuni i Campylobacter coli