Concurrent bilateral inguinal and umbilical hernias in a bitch : a case report - Jahromi, Alireza Raayat; Nazhvani, Seifollah Dehghani; Gandmani, Musa Javdani; Mehrshad, Samira (2009)
Kuja pasmine Schianlu u dobi od tri godine s bilateralnom oteklinom u ingvinalnom području i slabom oteklinom u pupčanom području dovedena je na pregled na kliniku Veterinarske škole Sveučilišta Shiraz u Iranu. Sedam mjeseci ranije s poteškoćama je oštenila tri šteneta. Blaga, bezbolna i reponibilna oteklina palpirala se na sva tri spomenuta područja. Sva tri područja podvrgnuta su operativnom zahvatu pod općom anestezijom. U lijevoj ingvinalnoj hernijalnoj vreći nalazila se cijela maternica zajedno sa širokim ligamentima, a u desnoj omentum. Hernijalni prsteni bili su sašiveni jednostavnim prekinutim šavom uporabom vikrila br. 1. Pupčana hernijalna vreća sadržavala je nešto masti omentuma, a imala je mali prsten. Hernijalna vreća bila je uklonjena, a rubovi trbušnog prstena resecirani i sašiveni jednostavnim šavom. Tekućina i antibiotici bili su primijenjeni netom nakon kirurške obradbe s tim da su antibiotici bili davani tijekom pet dana nakon operacije. U kuje nisu bile ustanovljene komplikacije tijekom šest mjeseci postoperativnog promatranja
Bibliografija: 9 jed
Sažetak
Keywords: Obostrana ingvinalna kila -- Pupčana kila -- Kuja