The pharmacokinetics of cefepime in E. coli lipopolysaccharide induced febrile buffalo calves - Joshi, Bharat (Array, 2009)
Istražena je farmakokinetika cefepima u bivolske teladi (n = 4) s pokusno izazvanom vrućicom nakon njegove jednokratne intravenske primjene (10 mg/kg). Vrućica je bila izazvana jednokratnom ili ponovljenom intravenskom primjenom lipopolisaharida bakterije E. coli (1 μg/kg). Farmakokinetika lijeka određivana je u uzorcima plazme mikrobiološkim postupkom upotrebom soja E. coli (MTCC 739). Farmakokinetičko ponašanje cefepima u febrilnih životinja opisano je na osnovi dva otvorena modela. U prvoj minuti koncentracija cefepima u plazmi iznosila je 40,8 ± 0,98 μg/mL, a u 15. se naglo smanjila na 23,0 ± 0,64 μg/mL. Lijek je bio dokazan do 24 sata nakon davanja. Poluvrijeme njegova izlučivanja iznosilo je 3,00 ± 0,18 h, a količina raspodjele 0,42 ± 0,02 L/kg. Poluvrijeme njegove raspodjele iznosilo je 0,08 ± 0,002 h, površine ispod koncentracijske krivulje u plazmi 101 ± 7.65 μg/mL, a ukupni klirens iz organizma (ClB) 98,8 ± 6,06 mL/kg/h. Za održavanje minimalne terapijske koncentracije od 1 μg/mL cefepim bi u febrilne bivolske teladi trebalo davati u dozi od 7 mg/kg s ponovljenom primjenom u razmaku od 12 sati