Cytotoxic and apoptotic effect of structurally similar flavonoids on parental and drug-resistant cells of a human cervical carcinoma - Durgo, Ksenija; Vuković, Lidija, inženjerka biologije; Rusak, Gordana; Osmak, Maja; Franekić, Jasna (2009)
Flavonoidi pripadaju skupini fitokemikalija koje imaju mnogo bioloških aktivnosti, i to antioksidativnu aktivnost, modulacijsko djelovanje na enzime i stanične receptore te djelovanje na osnovne biokemijske puteve. U ovom je radu istražen utjecaj tri strukturno slična flavonoida (kvercetin, fisetin i luteolin) na stanične linije karcinoma cerviksa, HeLa, te sublinije otporne na citostatike, HeLa CK.
Bibliografija: 43 jed.
Keywords: Flavonoidi -- Fitokemikalije -- Protutumorski učinak -- Citotoksičnost -- Apoptoza -- Karcinom grlića maternice