Effect of levamisole on the number of intestinal goblet cells in weaned pigs experimentally vaccinated against colibacillosis - Valpotić, Hrvoje; Lacković-Venturin, Gordana; Tomljenović, Andrea; Božić, Frane; Popović, Maja, veterinarka; Vijtiuk, Nada; Kovšca Janjatović, Ana; Gregurić Gračner, Gordana; Valpotić, Ivica (2009)
Kolibaciloza odbijene prasadi (KOP) etiološki je složena bolest, najčešće izazvana svinjskim F4ac+ enterotoksigenim sojevima bakterije Escherichia coli (ETEC), za koju nema djelotvorne vakcine. Namjera ovoga rada bila je da se utvrdi imunomodulacijski učinak levamisola, u kombinaciji sa specifičnom intragastričnom imunizacijom odbijene prasadi pokusnim vakcinalnim F4ac+ ne-ETEC sojem, na populaciju crijevnih vrčastih stanica (VS). Prasad je bila imunizirana F4ac+ ne-ETEC sojem u kombinaciji s levamisolom ili bez njega, sedam dana nakon toga bila je izazivački inficirana F4ac+ ETEC sojem, a 14 dana nakon imunizacije bila je usmrćena radi uzimanja uzoraka crijeva za imunohistokemijske i morfometrijske analize. Uzorci ileuma testirani su na prisutnost kiselih i neutralnih ugljikohidrata, sastavnica sluzi koju proizvode i izlučuju VS. Volumna gustoća (Vg) VS koje se boje kombinacijom alcijanskoga modrila (AM) i periodičnoga kiseloga Schiffovoga (PKS) reagensa određivana je pomoću stereologijske metode brojanja točaka. Vg ilealnih PKS+ VS bila je najniža (0,130 ± 0,075 mm3) u prasadi imunizirane pokusnim vakcinalnim F4ac+ ne-ETEC sojem. Međutim, zanimljivo je da je utvrđena najveća Vg AM+/PKS+ VS (0,262 ± 0,091 mm3) u prasadi iz te skupine. U prasadi iz negativne kontrolne skupine utvrđena je najveća Vg PKS+ VS (0,201 ± 0,064 mm3), dok je prasad iz skupine obrađene levamisolom i vakcinalnim ne-ETEC sojem imala najnižu Vv ukupnih (AM+/PKS+) VS (0,159 ± 0,023 mm3). Primjereno dobivenim rezultatima, nije utvrđen značajan utjecaj nespecifične/specifične imunizacije na neimunosne obrambene mehanizme crijevne sluznice vrednovane temeljem Vg i distribucije VS u odbijene prasadi
Bibliografija: str. 551-553
Sažetak
Keywords: Kolibaciloza -- Vrčaste stanice -- Levamisol -- E. coli -- Imunizacija -- Prasad