The effects of aflatoxin and glucomannan on coagulation parameters in rabbits - Donmez, Nurcan (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je procijeniti učinke aflatoksina i glukomanana na neke pokazatelje grušanja. Istraživanje je provedeno na 40 novozelandskih kunića podijeljenih u četiri jednake skupine: kontrolnu skupinu, skupinu koja je dobivala glukomanan, skupinu koja je dobivala istodobno aflatoksin i glukomanan te skupinu koja je dobivala samo aflatoksin. Na kraju pokusa koji je trajao 10 tjedana aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTT) i protrombinsko vrijeme (PT) bilo je značajno kraće (P<0,05) u skupini koja je dobivala aflatoksin nego u životinja kontrolne skupine. Koncentracije fibrinogena bile su veće u kunića skupine koja je dobivala aflatoksin i skupine koja je dobivala istodobno aflatoksin i glukomanan nego u kontrolne skupine, ali nije bila ustanovljena statistički značajna razlika između skupina. Broj trombocita bio je značajno (P<0,05) veći u kunića skupine koja je dobivala aflatoksin u usporedbi s drugim skupinama. Zaključuje se da davane doze aflatoksina nisu uzrokovale poremećaje grušanja kako se vidi iz PT i APTT. To se može objasniti time da je davana doza potaknula mehanizam grušanja zbog blagoga negativnoga učinka koji je bio začetnik grušanja