Blood cell count analyses and erythrocyte morphometry in New Zealand white rabbits - Poljičak Milas, Nina (Array, 2009)
Istražen je ukupan i diferencijalni broj leukocita, broj eritrocita, koncentracija hemoglobina, hematokrit, srednji volumen eritrocita, srednja količina hemoglobina, srednja koncentracija hemoglobina po eritrocitu, raspodjela eritrocita po volumenu i ukupan broj trombocita u mužjaka i ženki novozelandskoga bijeloga kunića. Nadalje, učinjena je analiza osnovnih morfometrijskih karakteristika eritrocita. Vrijednosti pokazatelja kompletne krvne slike bile su unutar granica referentnih vrijednosti za tu pasminu kunića. Raspodjela rezultata prema spolu kunića, pokazala je da su ženke imale značajno veću koncentraciju hemoglobina u krvi od mužjaka (134,86/127,5 g/L), dok su mužjaci imali jače izraženu anizocitozu (RDW 16,09/15,53). Rezultati matematičke analize morfometrijskih pokazatelja eritrocita pokazali su statistički značajne razlike između eritrocita mužjaka i ženki. Eritrociti ženki imali su veću površinu (30,81/27,6 μm2), veći maksimalni (3,54/3,34 μm) i minimalni polumjer (2,61/2,47 μm), veći konveksitet površine (31,95/29,03 μm2) te veću duljinu (6,73/6,33 μm) i faktor izduženosti stanice (1,14/1,10). Iako se prosječni volumen stanica nije značajno razlikovao, morfometrijski podatci govore da su eritrociti u mužjaka bili manji i slabije ispupčeni od onih u ženki, što se podudara s većom RDW vrijednosti i nalazom niže koncentracije hemoglobina u krvi mužjaka, te se vjerojatno radilo o većem postotku mikrocita u krvi kunića muškog spola. Zaključeno je da morfometrija eritrocita može pružiti vrijedne podatke o promjenama izgleda eritrocita i upotpuniti nalaze dobivene klasičnim hematološkim metodama