Antioxidant properties of phenolics in Castanea sativa Mill. extracts - Živković, Jelena, biotehnologinja; Zeković, Zoran, biokemičar; Mujić, Ibrahim; Tumbas Šaponjac, Vesna T.; Cvetković, Dragoljub, agronom; Spasojević, Ivan (2009)
Primjenom elektronske paramagnetske rezonantne spektroskopije ispitana su antioksidativna svojstva ekstrakata kestena kao izvora fenolnih spojeva. Osim velikog antioksidativnog učinka na hidroksilne i DPPH radikale, fenolne tvari imaju i sposobnost zaštite staničnih membrana od lipidne peroksidacije.
Bibliografija: 34 jed.
Keywords: Pitomi kesten -- Castanea sativa -- Fenoli -- Antioksidansi -- Lipidna peroksidacija