Antibodies against human influenza viruses in sentinel duck flocks in the ornithological reserve Kopački rit in Croatia - Barbić, Ljubo; Turk, Nenad; Župančić, Željko; Kovač, Snježana, profesorica biologije; Stojević, Zvonko, veterinar; Draženović, Vladimir; Milas, Zoran, veterinar; Starešina, Vilim; Madić, Josip (2009)
Mogućnost prijenosa ljudskih sojeva virusa influence izravno s ljudi na ptice još uvijek nije dovoljno istražena. U ovom radu prikazana je uporaba domaćih pataka kao modela prokazivačkih (engl. sentinel) životinja za promatranje širenja influence u divljih ptica, te je pomoću njih istražena infekcije ptica virusima influence antigenski bliskim humanim sojevima. Pretraživani su uzorci seruma pataka slobodno držanih na ribnjaku u ornitološkom rezervatu Kopački Rit. Patke su prva tri tjedna bile uzgajane u zatvorenom objektu, a potom su sljedeća četiri tjedna bile uzgajane na ribnjaku bez dodira s ljudima. Serumi su bili uzorkovani nultoga i 21. dana u zatvorenom objektu te 49. dana, tj. nakon završetka uzgoja na ribnjaku. Svi uzorci seruma bili su pretraženi inhibicijom hemaglutinacije, a kao antigeni bili su rabljeni humani sojevi virusa influence A/New Caledonia/20/99/VR-116 (H1N1) i A/Panama/2007/99 (RESVIR - 17) (H3N2), te humani sojevi virusa nfluence B/Hong Kong/330/01 i B/Sichuana/379/99. Svi pretraženi uzorci seruma uzeti u zatvorenom objektu nultog i 21. dana uzgajanja bili su negativni, dok su u uzorcima seruma uzetima na kraju uzgoja na ribnjaku (49. dana) ustanovljena specifična protutijela za viruse influence tipa A. Ovi rezultati potvrđuju infekciju pataka tijekom boravka na ribnjaku bez kontakta s ljudima što dokazuje da su divlje ptice bile izvor zaraze. Visoka seroprevalencija, te poglavito visoki titri specifičnih protutijela u pojedinih životinja dokaz su infekcije virusima influence antigenski srodnima humanim sojevima rabljenima u testu inhibicije hemaglutinacije. Postignuti rezultati potvrđuju mogućnost uporabe jata domaćih pataka kao prokazivačkih životinja za promatranje širenja influence u divljih ptica, te upućuju na nužnost daljnjega istraživanja mogućnosti infekcije ptica humanim sojevima virusa influence
Bibliografija: 23 jed
Sažetak
Keywords: Influenca -- Gripa -- Patke -- Divlje ptice