Basic aspects of public services in law of European Union - Klarić, Mirko, pravnik (Array, 2009)
Javne službe su važan dio sustava javne uprave. Ove službe zadovoljavaju temeljne ljudske potrebe, te su neophodne za svakodnevni normalni život građana i društva u cjelini. U pravu Europske Unije postoji temeljna podjela na dva tipa javnih službi: komercijalne i nekomercijalne. Prve se nazivaju službama od općeg gospodarskog interesa. Druge se nazivaju socijalne službe od općeg interesa. U ovom radu će se analizirati temeljni pravni aspekti koji uređuju ove tipove službi u pravu Europske Unije, kao i odnos između Europske Unije i država članica glede njihove međusobne nadleženosti u regulaciji javnih službi