Ustavna demokracija i sudska uzurpacija ustava - Bačić, Petar, pravnik (Array, 2009)
U državama koje su prihvatile ideju o pisanom ustavu kao ''višem pravu'' koje obvezuje i parlament, pojavljuju se nove varijante ustavne organizacije vlasti. Ta je ideja otvorila nove mogućnosti djelovanja pojedinih tijela državne vlasti, a posebno sudbene. Sudbena vlast dobija do tada neslućene mogućnosti djelovanja, što je posebno uočljivo u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor pojašnjava izvore i evoluciju suvremene uloge i značaja sudbene vlasti u SAD-u, kao jednog od najvažnijih izvora i jamstava američkog konstitucionalizma