Uvjetni odustanak od kaznenog progona - Carić-Perković, Marina (Array, 2009)
Članak je proširena i nadopunjena verzija izlaganja autorice na Međunarodnom kolokviju „Ius criminale: quo vadis?“ održanom u Rijeci 5.04.2008. god. U njemu se prikazuje rješenje instituta uvjetnog odustanka od kaznenog progona u Prednacrtu Zakonika o kaznenom postupku, te daju određene sugestije u kojem bi se pravcu mogle kretati njegove izmjene. Kao polazište autorica uzima postojeći tekst Prednacrta, a ideje za sugestije pronalazi u Preporuci Komiteta ministara Vijeća Europe iz 1987. god. i novom austrijskom rješenju instituta odustanka od kaznenog progona iz 1999. god. U tom smislu predlaže i određene dopune i precizniji izričaj u čl. 522. ZKP/08. Budući da je u međuvremenu donesen novi Zakon o kaznenom postupku, nakon analize rješenja primjene načela svrhovitosti u čl. 521. i 522. ZKP/08, autorica zaključuje da to rješenje predstavlja značajno proširenje područja odlučivanja državnog odvjetnika prema tom načelu