Zaštita svjedoka u postupcima za kaznena djela organiziranog kriminaliteta - Pajčić, Matko (Array, 2009)
Uz posebne istražne mjere i oduzimanje imovinske koristi, zaštita svjedoka optužbe jedan je od najvažnijih načina borbe protiv organiziranog kriminala. No, pored lakšeg dokazivanja i suzbijanja organiziranog kriminaliteta, zaštita svjedoka je ujedno i posljedica humanizacije kaznenog prava, odnosno veće brige o svim sudionicima u postupku. Određeni oblici zaštite svjedoka u svim kaznenim postupcima, pa tako i u postupcima za kaznena djela organiziranog kriminaliteta, dolaze u sukob s nekim temeljnim procesnim načelima i nekim temeljnim pravima okrivljenika u kaznenom postupku. Hrvatsko kazneno procesno pravo uglavnom na zadovoljavajući način uređuje zaštitu svjedoka u kaznenim postupcima za kaznena djela organiziranog kriminaliteta te na prihvatljiv način usklađuje navedene suprotstavljene težnje