Suvremeni konstitucionalizam i "nova" dioba vlasti - Bačić, Petar, pravnik (Array, 2009)
U suvremenoj teoriji ustavnog prava postoji nekoliko "verzija" odnosa između demokracije i konstitucionalizma. Riječ je o raspravi koja traje, a koju je u ovom radu važno prikazati jer je upravo u njoj (što je usko povezano s aktivističkom ulogom sudbene vlasti i sudaca) ponovno dotaknut problem ograničavanja vladavine većine i to posebno u razmatranju tzv. "protuvećinske poteškoće". Tako je ponovno naglašena problematika odnosa između političkih grana vlasti i sudaca, no ovaj put intenzivnije nego u razdoblju neupitne dominacije parlamenta kao predstavnika narodnog suvereniteta i nositelja zakonodavne vlasti. U tekstu autor ukazuje na poglede koji tvrde da su sudski afirmirana prava stvarna snaga društvene promjene što je dosada predstavljalo svojevrsni monopol političke vlasti. Sve više dolazi do "izdizanja visokih sudova i supranacionalnih tribunala u krucijalna politički odlučujuća tijela", koja aktivistički koriste instituciju sudbenog nadzora. Autor posebno ukazuje na kontradiktorni odnos između demokracije i konstitucionalizma, odnosno na potrebu novog sagledavanja međusobnog odnosa institucija pojedinih grana državne vlasti