"Značajni dio zajedničkog tržišta" kao jedan od uvjeta iz članka 82. Ugovora o Europskoj zajednici - Pošćić, Ana (Array, 2009)
Člankom 82. Ugovora o Europskoj zajednici zabranjuje se zlouporaba vladajućeg položaja jednog ili više poduzetnika na zajedničkom tržištu. Za primjenu zabrane nužno je ispuniti određene uvjete. Jedan od njih pretpostavlja kako poduzetnik mora zauzimati vladajući položaj na zajedničkom tržištu ili njegovom značajnom dijelu. Poteškoća je u tome što niti Europski sud niti Komisija nisu precizno definirali koja se veličina tržišta uzima u obzir. Zbog toga se u radu promatraju i analiziraju najvažnije presude Europskog suda i odluke Komisije te pokušava pronaći zajedničke parametre u njihovim promišljanjima. Zaključuje se kako je u procjenjivanju isključivo relevantan kriterij "gospodarskog značenja određenog područja"